ZAČNĚTE PLÁNOVAT
Každý dobrý plán kuchyně by měl začít plánováním zón. Zony představují pracovní oblasti v kuchyni. Ve správně naplánované kuchyni budete mít cesty křížem krážem po kuchyni ušetřeny. Prostřednictvím plánování zón provedete definici smysluplného uspořádání a vybavení pěti nejdůležitějších pracovních oblastí.
KUCHYŇSKÉ ZÓNY
Dbejte na správné řazení skříněk a zásuvek podle postupu prací v kuchyni. Vše pak bude vždy po ruce.
ZÁSOBY
V této kuchyňské zoně se umisťují polotovary denní spotřeby ,jako například konzervy, rýže, těstoviny, ale také chlazené nápoje.
UKLÁDÁNÍ
Tato kuchyňská zona slouží k ukládání nádobí, sklenic, příborů.
MYTÍ
Vedle dřezu a myčky nádobí se v této ,,mokré“ zoně nachází také odkapávač na nádobí,prostor pro odpadkové koše,stejně jako čistící a mycí prostředky.
PŘÍPRAVA
Tato zóna patří k hlavní pracovní oblasti kuchyně. Zde se odehrává většina přípravných prací i příprav samotného vaření. Zde mají své místo pracovní příbory, kuchyňské elektrospotřebiče, ale také koření.
VAŘENÍ/PEČENÍ
Tato kuchyňská zóna je vyhrazena pro varnou desku, troubu na pečení, mikrovlnnou troubu, odsavač, pánve, poklice, pracovní příbory a plechy na pečení.
ÚROVNĚ UKLÁDÁNÍ PŘEDMĚTŮ
V zásadě by měly být často používané zásoby a předměty uloženy v lehce a rychle dostupných výsuvech přímo pod pracovní deskou a stejně tak v první úrovni oblasti horních skříněk. Méně používané předměty se umisťují nad nebo pod tuto úroveň.
Zřídka používané předměty se ukládají do nejvyšší úrovně horních skříněk a do nejnižší úrovně spodních skříněk. také toto vám ušetří čas při každodenní práci v kuchyni.