Jak začít

ergonomie kuchyně

ZAČNĚTE PLÁNOVAT

Každý dobrý plán kuchyně by měl začít plánováním zon.Zony představují pracovní oblasti v kuchyni. Ve správně naplánované kuchyni budete mít cesty křížem krážem po kuchyni ušetřeny. Prostřednictvím plánování zon provedete definici smysluplného uspořádání a vybavení pěti nejdůležitějších pracovních oblastí.

ikony

KUCHYŇSKÉ ZÓNY

Dbejte na správné řazení skříněk a zásuvek podle postupu prací v kuchyni. Vše pak bude vždy po ruce.

zony

zasobyZÁSOBY

V této kuchyňské zoně se umisťují polotovary denní spotřeby ,jako například konzervy, rýže, těstoviny, ale také chlazené nápoje.

ukladaniUKLADÁNÍ

Tato kuchyňská zona slouží k ukládání nádobí, sklenic, příborů.

mytiMYTÍ

Vedle dřezu a myčky nádobí se v této ,,mokré“ zoně nachází také odkapávač na nádobí,prostor pro odpadkové koše,stejně jako čistící a mycí prostředky.

pripravaPŘÍPRAVA

Tato zóna patří k hlavní pracovní oblasti kuchyně. Zde se odehrává většina přípravných prací i příprav samotného vaření. Zde mají své místo pracovní příbory, kuchyňské elektrospotřebiče, ale také koření.

vareniVAŘENÍ/PEČENÍ

Tato kuchyňská zóna je vyhrazena pro varnou desku, troubu na pečení, mikrovlnnou troubu, odsavač, pánve, poklice, pracovní příbory a plechy na pečení.

ÚROVNĚ UKLÁDÁNÍ PŘEDMĚTŮ

urovne ukladani

V zásadě by měly být často používané zásoby a předměty uloženy v lehce a rychle dostupných výsuvech přímo pod pracovní deskou a stejně tak v první úrovni oblasti horních skříněk. Méně používané předměty se umisťují nad nebo pod tuto úroveň.

Zřídka používané předměty se ukládají do nejvyšší úrovně horních skříněk a do nejnižší úrovně spodních skříněk. také toto vám ušetří čas při každodenní práci v kuchyni.